Op 10 maart presenteerden leden van de initiatiefgroep hun plannen voor het woongenootschap. Zij hebben zich laten inspireren door geslaagde voorbeelden uit Duitsland en Zwitserland, waar zogenaamde Wohngenossenschaften voorzien in een grote behoefte. In Nederland is de tijd nu ook rijp.
Peter Kuenzli, auteur van de publicatie ‘Operatie Wooncoöperatie’, ziet kansen om de schrijnende woningnood effectief aan te pakken. Kern van zijn betoog is dat de wooncoöperatie het gat kan vullen dat ontstaan is tussen de wooncorporaties (voor inkomens tot ca. € 40.000,-) en de vrije sector (vanaf ca. € 80.000,-).
De volgende spreker is Pieter Bekkers, voorzitter van het Dordtse Woongenootschap in oprichting. Hij geeft antwoord op wat een woongenootschap precies is en wat daar allemaal bij komt kijken. Voor wie is het bedoeld en wat wordt van (aspirant) leden verwacht. Een dergelijk genootschap of coöperatie heeft tot doel om betaalbaar te kunnen wonen waarbij de leden gezamenlijk bepalen hoe men dat doet en vormgeeft. Het vergt inzet en een lange adem maar levert uiteindelijk een samenlevingsvorm op die op termijn steeds meer mensen kan helpen. Het is immers niet gericht op waardevermeerdering en speculatie.
Nicky van der Kooij is architect en studeerde af op een wooncoöperatie. Hij was onderdeel van het ontwerpteam dat het studieplan aan de Vlijkade heeft gemaakt. Het laat zien hoe een dergelijk woongenootschap er uit zou kunnen zien op deze locatie. Dit ontwerp is ook gebruikt om de financiële kant door te rekenen en te onderbouwen.
Hendrik Jan Groeneweg interviewde Eric Amory, initiatiefnemer van de Amsterdamse wooncoöperatie Akropolis-IJburg. De woongenootschappen waaraan hij heeft deelgenomen leveren een schat aan informatie op over kansen en bedreigingen. Het delen van zijn ervaringen in o.a. Delft en Amsterdam geeft een goed inzicht in de processen die hierin een rol spelen en hoe de woongenootschappen een succes kunnen worden.
De hele avond is opgenomen en live uitgezonden via VIA CULTURA. De uitzending met het afrondende debat kan op YouTube terug worden gekeken:
Een (beeld)verslag is bovendien hier te vinden via Stichting DE STAD.
Foto bij bericht: Allard de Goeij.