Dordrecht is klaar voor een andere vorm van wonen.

We kunnen ons voorstellen dat u nieuwsgierig bent geworden. Groeneweg Van der Meijden Architecten te Dordrecht heeft een voorbeeld project uitgewerkt. Het project is als impressie opgebouwd op de locatie Stadswerven-Zuid, tussen het voormalig regiokantoor en Villa Augustus. Het Bureau Bouwcoördinatie Nederland (BBN) heeft de bouwkosten en financiering doorgerekend. Een rapport is beschikbaar.

Voorbeeld project op locatie Stadswerven te Dordrecht

Impressie woongenootschap
Impressie van het voorbeeld project op locatie Stadswerven

Het studieproject, dat de basis vormt voor de businesscase, bestaat uit 96 woningen. Deze zijn verdeeld over vijf kleine woontorens afwisselend in 4 tot 5 bouwlagen geplaatst op een half verdiepte stallingsgarage. Tussen de torens zijn op de garage gemeenschappelijke tuinen gedacht die voor alle bewoners van de aangrenzende torens toegankelijk zijn. 

Plattegrond 1e verdieping met aansluiting op gemeenschappelijke tuin
Plattegrond 1e verdieping
Plattegrond 2e verdieping
Plattegrond 2e verdieping

Per laag zijn vier tot vijf woningen gesitueerd rondom een trappenhuis en lift. De woningen met een netto woonoppervlak van ca 65 m2 tot 90 m2 hebben allemaal de kwaliteit van een hoekwoning. Ook hebben ze overhoeks zicht op het Vlij en de watertoren van Villa Augustus. De royale buitenruimtes op de hoeken van de torens verspringen ten opzichte van elkaar, waardoor er vanaf de balkons contact kan zijn met boven- en benedenburen. Dit, èn het feit dat je vanuit de woning zicht hebt op meerdere overburen, vergroot het ‘community’ gevoel. Gesloten gevelvlakken geven de nodige privacy in de woningen.

De plattegronden van de woningen of van een hele verdieping zijn aanpasbaar aan de behoefte van de leden van de woningcoöperatie. Zo is het bijvoorbeeld denkbaar dat er op een verdieping een groep mensen besluit om een aantal kamers met elkaar te delen. Ook is het denkbaar dat er per toren een aantal ruimtes worden gemaakt voor gemeenschappelijk gebruik zoals een zorgkamer, logeerkamer, sauna, sportruimte. Dit is door de leden van de coöperatie zelf te bepalen. Aan het plein bij de bioscoop is ook mogelijkheid om voorzieningen en werkruimten op te nemen die betekenis hebben voor de stad en de buurt en die worden verhuurd aan leden-ondernemers.

Duurzaam wonen

Het voorbeeldplan is gedacht in duurzame houtskeletbouw. De gevels zijn ontworpen in vergrijzend hout. Een hoge isolatie, zonnepanelen op de platte daken, warmtepompen, een warmte-terugwin-systeem zorgen voor een (vrijwel) energieneutraal gebouw zonder gebruik van gas.  Dit resulteert is een zeer lage energierekening. Het groen in de gemeenschappelijke tuinen en op de balkons zorgen voor een aangename woonomgeving en bevorderen de biodiversiteit. In de stallinggarage is ruimte gereserveerd voor fietsen en een beperkt aantal leenauto’s.

Wilt u meer informatie over het Dordts Woongenootschap? Neem contact op!